4 Temmuz Rusya’nın Şehit kraliyet ailesi
“Çar II. Nikolas, Aziz Kronştadlı Yuhanna’nın kollarında vefat etmiş III. Aleksandır’ın oğludur. Dindarlıkla yetiştirilmiş Çar Nikolas her zaman Ortodoksluğun ilkeleriyle ve ulusunun gelenekleriyle bağdaşan bir yönetim uygulamaya çabaladı. İngiltere Kraliçesi Viktorya’nın torunu ve Lütercilik’ten Ortodoksluğa geçmiş olan Çariçe Aleksandra dindarlığıyla ve zor durumdakilere, fakirlere olan şefkatiyle bilinirdi. Beş çocukları ise tevazuları, nezaketleri ve dürüstlüklerinden ötürü çok sevilirlerdi.
1917’nin politik hengâmesi içinde Çar Nikolas, ülkesi için böylesinin daha iyi olacağına inandığı için tahttan kendisi ayrıldı. Kendi isteğiyle tahtı terk etmesine rağmen devrimciler onu ve ailesini ev hapsinde tuttular, sonra gardiyanlarla Tobolsk’a gönderdiler, en sonunda da Ekaterinburg’a. Tobolsk’tan çocuklardan ilk doğmuş olan Büyük Düşes Olga tarafından yazılmış bir mektup, onların ruhlarının soyluluğunu gösteriyor. Mektubunda şöyle diyor, ‘Babam benden kendisine sadık olanlara şunu iletmemi istedi… Onun adına asla intikam almamalılar, çünkü o herkesi affetti ve onlar için dua ediyor. Aksine göz önünde bulundurmalılar ki şuan dünyada bulunan kötülük daha da güçlenecektir ama bu kötülük galip gelmeyecek, yalnızca sevgi galip gelecek’.
On altı aylık hapse, yoksunluğa ve aşağılanmaya onları tutsak edenleri bile şaşırtan Hıristiyan sabrıyla katlandıktan sonra onlar ve onlarla birlikte olanlar, 1918 yılında Ekaterinburg’taki Ipatiev evinin bodrumunda vurulduklarında ve bıçaklandıklarında, şehitlik tacını almış oldular.
Onlara hizmet edenler, onlarla birlikte ya da onların adına katledilenler de onlarla birlikte anılır.” (Büyük Horologion) (1918)
Ingilizce’den türkçeye Ceviren Vasili Gelbal
Kaynak: http://www.abbamoses.com/months/july.html