Vaftizci Aziz Yahya’nın Doğumu: Vaaz
Bugünkü Kutsal İncil okuması, bugün anısını kutladığımız Kutsal Peygamber ve Vaftizci Yahya’nın doğumunu anlatıyor.
İsa Mesih Vaftizci Yahya için şöyle söylemişti; “Size doğrusunu söyleyeyim, kadından doğanlar arasında Vaftizci Yuhanna’dan daha üstün biri çıkmamıştır.” (Matta 11:11) Bu, bir adam hakkında Mesih’in ağzından duyulmuş olan en büyük övgüdür. Yahya hakikatı konuştu ve Kutsal Ruh tarafından aydınlandı. Vaftizci Yahya dünyaya Nasıralı İsa’nın “dünyanın günahını ortadan kaldıran Tanrı’nın Kuzusu” olduğunu açıkladı (Yuhanna 1:29) ve “Tanrı’nın oğlu Bu’dur ”(Yuhanna 1:34) dedi. Ürdün Nehri’nde İsa’yı vaftiz ederek olağanüstü bir şekilde onurlandı. Bu yüzden Ortodoks Kilisemiz her yıl Yahya’nın hayatının çeşitli olaylarını özel törenlerle kutluyor ve ona saygısını sunuyor. Aziz Yahya, itaat ve alçakgönüllülük, oruç tutma ve özdenetim, cesaret ve yüreklilik, sabır ve azim, Mesih’e olan sadakat ve bağlılık modelidir. Tanrı’nın iradesinin ateşli habercisi olarak, halkın samimi bir tövbeyle Tanrı’ya dönmesi için vaazlarda bulundu.
Yahya’nın doğumu ve babası Rahip Zekeriya ile olan olaylar da önemlidir. “Elisabeth kısır olduğu için çocukları olmuyordu, ikisininde yaşı çok ilerlemişti” (Luka 1: 7). Birdenbire, Kudüs Tapınağı’nda tütsü yakarken, Rahip Zekeriya Tanrı’nın Meleğini gördü ve Melek ona “Korkma, Zekeriya, dualarınız duyuldu; ve eşin Elizabeth sana bir oğul doğuracak, ve sen onun ismini Yahya koyacaksın… Sevinip çoşacaksın ve birçokları da onun doğumuna sevinecekler ” dedi (Luka 13-14). Ve Melek, Yahya’nın Tanrı’dan alacağı büyük nimetleri ve Rab’bin işlerinde onun önemli katkısını açıklayarak devam etti (bkz. 15-17. Luka).
Zekeriya bu sevinçlı haberi duyduğunda ne yaptı? Ömürleri boyunca çocukları olsun diye, eşi ile birlikte, Tanrı’ya dua etmişlerdi ve şimdi şükrettiler mi? Yok, hayır. Tanrı adına konuşan meleğin sözlerine itiraz etti, “bundan nasıl emin olabilirim” dedi “çünkü ben yaşlandım karımın yaşı da ilerledi” (Luka 1:18). Bunu düşünün! Zekeriya Tanrı’dan yıllar boyunca bir çocuk için ricada bulundu. Tanrı’nın Meleği dualarının yanıtlandığını söyledi ve Zekeriya buna inanmadı!
Eğer kendi ruhani yolumuza bakarsak, aynı şekilde davrandığımızı görmüyor muyuz? Ve eğer bu soruya daha derin bakarsak, Tanrı’nın sözünü kabul etmek için biz de kanıt istiyor olabilir miyiz? Bol miktarda örnek var; şiddetli bir hastalıkla karşılaştım, doktorlar öleceğimi söyledi. Son kez Kutsal Yağ Sırrı Töreni yapıldı, tehlikeden kaçtım ve sağlığım onarıldı. Bu durum yeniden bana ya da tanıdığım bir başkasının başına gelse, Yüce Tanrı’nın ismiyle iyileşeceğime güvenir miyim yoksa yeniden şüpheye mi düşerim? “Evet, o zaman iyileşmiştim ama şimdi aynısı olacak mi, bilmiyorum!” diye düşünür müyüm?
Sevgili kardeşlerim, Kutsal İncil’de yazılanlar ve İsa’nın bize söylediği her şey gerçektir! ”İmanla dua edersen, dilediğin herşeyi alacaksın” ( Matta 21:22). Eğer yararımıza olacaksa Tanrı bize isteğimizi bağışlayacaktır. Zekeriya örneğinde olduğu gibi cevap geç gelebilir ama Tanrı bizi duydu, bundan emin olalım. Ve kendi iyiliğimiz için ne zaman ve hangi şekilde uygun görürse bize cevap verecektir. Bunu nasıl yapacak, o kısma biz hiç karışmayalın ve Tanrı’dan garanti talep etmeyelim. Çünkü bazen garantiler acı olabilir. Tanrı’nın sözüne ikna olması için Vaftizci Yahya’nın doğumuna kadar, Zekeriya’ya verdiği “dilsizlik ve konuşamama” cezası gibi! Mutlak itaat ve Tanrı’nın sevgisine olan güven, hiç şüphesiz, yaşamlarımızı karakterize etmelidir. Amin.
24.06.2018
Vaftizci Aziz Yahya’nın Doğumu: Vaaz