Haçın gizemi
Kutsal Haç, inancımızın en değerli işareti ve sembolüdür. Kilisemizin öğretisine göre Mesih’in Haçı; Mesih’in şanı, Kilise’nin yüceliği, Baba’nın iradesi, Biricik Oğul’un yüceliği, Ruh’un sevinci, Meleklerin dünyası, Kilise’nin güvenliği, Azizlerin koruyucu duvarı, Evrenin ışığıdır. Aziz Grigorios Palamas’a göre, “sadece Haç ve gizemi hakkındaki söz değil ama aynı zamanda biçimi de ilahidir ve tapınılır, çünkü O, Tanrı’dan gelen tüm harika ve ifade edilemez iyiliklerin saygıdeğer, kutsallaştıran ve son mührüdür.” Mesih’in bizim için yüceliğinden soyunması (Filipeliler 2:7) yaşadığı yoksulluk, bitkinlik, acı ve ölüm, çarmıhta doruk noktasına ulaşır. Bütün kutsal gizemler Kutsal Ruh’un yakarışı ve Kutsal Haçın mührü ile tamamlanır. Kutsal İbadethaneler, kutsal kaplar ve din adamlarının ayinlerde giyidikleri özel giyisiler Kutsal Haç ile kutsanmıştır. Kutsal Haç’ın mührü olmadan inançlıların ayinsel eylemi veya toplanması düşünülemez.
Mesih’in Haçı
Kutsal Haç’ın lütfu ve gücü, bir haç olduğu için şeklinden değil, Mesih’in dünyaya kurtarmasına aracılık eden haçı olmasından kaynaklanmaktadır. Kutsal Haç, Mesih’in hem fail hem de kurban olarak kendisini tüm dünya için kurban olarak feda ettiği sunaktır. Kutsal Haç bizim için en derin acıyı ve en büyük aşağılanmayı yaşadığı yerdir. Günahın ve yasanın lanetinden bizi kurtarmak için “bizim için” bir lanet haline geldi. Mesih’in tüm eseri, tüm merhameti çarmıhtaki fedakarlığında özetlenmiştir. Petrus, Mesih’e çarmıhta ölmekten kaçınmasını tavsiye ettiğinde, Rab şiddetle onu azarladı. “Çekil önümden, Şeytan! Sen yolumda engelsin. Senin düşüncelerin Tanrı’nın değil, insanın düşünceleridir” (Matta 16:23).
Haç ve insan
Kutsal Haç’ta ölümün eski çağı sona erdi ve Mesih’in Kutsal Haçına bağlantılı olan Mesih’in Dirilişiyle insanın tanrılaşması ve kurtuluş çağı olan yeni bir çağ başladı. Tanrı-İnsan olan Mesih ölüme, çarmıh üzerinde ölüme bile boyun eğip insan özgürlüğünün trajedisini çözdü ve özgürlüğümüzü Yaratıcısı olan kutsal Üçlü Tanrı’ya yeniden yönlendirdi.
Kutsal Haçı aracılığıyla bizi Baba Tanrı’yla barıştırdı ve bize günahlarımızın bağışlanmasını hediye etti. Kutsal Haçı aracılığıyla, Tanrı’nın daha önce dağılmış olan çocuklarını bir araya getirip tek bir bedende birleştirdi. Kutsal Haçta alçakgönüllülükle dolu yükselişiyle, sahte ve boş kibir sonucu Ölüler Diyarına düşmüş olan kendi doğamızı da yükseltti. Çarmıhta Kendisini tek merhametli ve kurtarıcı, evrene hayat Veren olarak gösterdi ve şeytanın eserini kesin olarak yok etti.
Mesih’in Haçına paydaş olmak
Ancak haçını taşımayan gerçek bir Mesih olmadığı gibi, Mesih’in çarmıhına katılmayan gerçek bir Hristiyan da yoktur. “Çarmıhını yüklenip ardımdan gelmeyen, benim öğrencim olamaz” (Luka 14:27). Hristiyanlar olarak, hayatımızın her anında Mesih’in aşağılanmasını, O’nun fedakârlığını, tutkularımıza ve bencilliğimize karşı kazanılan zaferi paylaşarak, Mesih’in çarmıh yolundan başka yaşama yolumuz yok.
Haç karşıtı ruhun egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tek ideali refah, esenlik ve rahatlık olan, özgürlüğü fedakârlık ve sevgiye değil, bencilliğe yerleştiren bir dünya. Büyük Oruç’un ortasında Kilise yaşamında dikilen Rab’bin haçı, tüm dünyaya ve bize şunu hatırlatır: Haç’ı yaşam tarzımız, kilise yaşamımızın kuralı olarak seçtiğimizde, o zaman Dirilişi de yaşamış olacağız. O zaman gerçek özgürlüğü, Tanrı sevgisinde ve kardeşlerimizin sevgisinde gerçek huzuru, ruhun gerçek huzurunu da yaşarız.
- F. A. Foni Kiriou (Rabbin Sesi) 14 numaralı broşürden alıntılanarak tercüme edilmiştir. 7 Nisan 2024